dilluns, 8 de juny del 2015

ESPECIAL MES DE LA MÚSICA. EL CLASICISMO. UNA HERMANA. UN HERMANO.

 
Maria Anna Walburga Ignatia Mozart o Nannerl Mozart (Salzburg, 30 de juliol de 1751 - Salzburg, 29 d'octubre de 1829) va ser una música austríaca. Va ser, amb el seu germà petit Wolfgang Amadeus Mozart, un dels pocs fills del matrimoni de Leopold Mozart i Anna Maria Mozart que va arribar a la vida adulta. Hom conserva el seu diari, interessant per les dades que aporta sobre la seva família.
Igual que Wolfgang Amadeus, Nannerl va començar els seus estudis musicals molt petita de la mà de son pare, qui li va comprar un clavicèmbal als 9 anys, i ràpidament va demostrar aptituds.
En explotar l'inusitat talent musical del petit Wolfgang, del qual Nannerl era un referent, Leopold va adonar-se que tenia a casa seva dos nens prodigis. Ràpidament va organitzar una gira de concerts per Europa, no sempre en les millors condicions —com quan a La Haia emmalalteix molt greument de pneumònia el 1766, estant molt prop de la mort— però que va tenir molt èxit.
De tota manera, pel fet de ser una dona, d'acord amb la mentalitat de l'època, els viatges amb el seu germà es van suspendre quan va arribar a l'edat apta per al matrimoni.
Malgrat que no se n'ha conservat cap, es pot deduir de diverses cartes que Nannerl va compondre diverses obres.
El 1784 es va casar amb el baró Von Berchtold, i quan va quedar vídua tornà a Salszburg, el 1801, especialitzant-se en la seva tasca com professora de música.
El 1820, uns anys abans de morir, va perdre la visió.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada