dilluns, 19 de gener del 2015

INFORMACIÓN DE LA SALIDA MES DE FEBRERO







El Museu Agbar de les Aigües és un museu contemporani dedicat a l’aigua, que vol promoure’n el coneixement i els valors des d’una experiència vital, d’aprenentatge i lúdica. Ubicat a la Central Cornellà d’Aigües de Barcelona, a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), el Museu Agbar de les Aigües va obrir les portes el 2004 com una iniciativa de la Fundació Agbar.
El Museu Agbar de les Aigües és un espai viu, amb una oferta d’exposicions i d’activitats que reconeix la diversitat de públics. Des que es va obrir, la solidesa i la qualitat dels programes educatius del Museu han fidelitzat el públic escolar de totes les edats, així com el públic familiar i adult. La programació sociocultural inclou activitats de dinamització del patrimoni (visites teatralitzades, tallers, concerts, etc.) i de divulgació de l’aigua (cicles de cinema, música i arts escèniques, espectacles científics, etc.), amb un fort vincle amb el territori.







Breu història

La Central Cornellà d’Aigües de Barcelona és un emplaçament privilegiat per acollir un museu dedicat a l’aigua. L’aqüífer del riu Llobregat és l’origen i la raó de ser d’aquesta estació d’extracció i bombament d’aigua, que es va inaugurar l’any 1909, i que des d’aleshores, no ha deixat de funcionar mai. Avui, l’aigua subterrània representa només una petita part del total que se subministra des de la Central, però continua sent un recurs imprescindible per a l’abastament de Barcelona i els municipis de la seva àrea metropolitana.
El fet que la Central Cornellà sigui avui dia una indústria en funcionament fa del Museu un exemple de patrimoni històric ben conservat i alhora actiu, que s’ha sabut adaptar als nous temps. La maquinària original que avui forma part de l’exposició permanent del museu s’ha preservat pràcticament intacta gràcies al bon ofici i la perseverança dels professionals i els responsables d’Aigües de Barcelona al llarg d’un segle.

Una joia del modernisme industrial

L’exposició permanent del Museu Agbar de les Aigües s’ubica a l’interior de l’edifici modernista projectat per l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch (1848-1919) a Cornellà de Llobregat. El rigor constructiu i la cura pel detall són probablement les característiques fonamentals de les tres naus projectades per l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch el 1905, i inaugurades el 1909. La raó de ser d’aquest edifici respon a la voluntat d’Aigües de Barcelona de crear la central elevatòria d’aigua potable més eficient. Cadascuna de les naus conserva actualment una mostra representativa i en perfecte estat de la instal·lació hidràulica de vapor originària.
L’arquitectura modernista també es pot apreciar en les antigues cases dels treballadors i en la xemeneia, de 50 metres d’alçada.



L’exposició permanent

Actualment, l’edifici d’Amargós acull l’exposició permanent del Museu, que ofereix una mirada pluridisciplinària de l’aigua (tecnològica, científica, històrica i ambiental), i que combina el patrimoni industrial amb elements audiovisuals i interactius.
L’interior de les tres naus d’aquest edifici, que reben el nom de Sala de Calderes, Sala de l’Electricitat i Sala de Màquines, ens descobreix un patrimoni industrial de primer ordre: la instal·lació hidràulica de vapor, destinada a produir l’energia necessària per moure les bombes del pou Fives Lille, i les grans bombes d’impulsió, encarregades de fer arribar l’aigua a totes les aixetes.
L’exposició permanent traça un recorregut per la història de l’abastament a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana a través d’objectes i documents que dialoguen amb mòduls interactius que exemplifiquen invents ideats al llarg del temps per obtenir aigua. A més, s’acosta a les qualitats organolèptiques, a aspectes relacionats amb la higiene i la salut o a la física i la química de l’aigua.
L’any 2010 el museu va ser el primer de l’Estat espanyol que rebé el premi Micheletti Award, considerat un dels màxims guardons europeus de museologia. El jurat va destacar el valor del patrimoni industrial conservat i exposat en paral·lel amb la maquinària actual en funcionament, la dinamització cultural i expositiva del patrimoni, la forta vocació educativa que desenvolupa el Museu Agbar de les Aigües, i la mirada calidoscòpica i rigorosa al voltant de l’aigua des del punt de vista científic, mediambiental, històric, social, ètic i humanista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada